Schrijver Thomas Jacques schrijft brieven met een gedetineerde, een slachtoffer, een advocaat, de grote baas van het gevangeniswezen, een journalist, ...  

 Gevangen in woorden

Schrijver Thomas Jacques verkent als een nieuwsgierige ontdekkingsreiziger de best wel moeilijke kwesties ‘misdaad, straf en herstel’. Want een misdrijf verandert alles. Niet alleen daders en slachtoffers, maar ook familieleden, buren, vrienden en collega’s dragen zware gevolgen. 

Heel wat vragen borrelen op. 

  • Bestaat er zoiets als een humaan strafbeleid, en waarom zouden we daar als samenleving moeten naar streven? 

  • Kan een detentie zinvol zijn, en zo een stap zijn naar een volwaardige terugkeer naar de samenleving? 

  • Is er ruimte voor een volwaardig herstelproces voor zowel het slachtoffer, de dader, als ook voor de samenleving. 

  • Bestaat de idee van een betekenisvolle gerechtigheid, met een voor alle partijen bevredigende uitkomst?

Vanuit deze en nog heel wat vragen, gaat Thomas op onderzoek door brieven te schrijven met een gedetineerde, een slachtoffer, een advocaat, de grote baas van het gevangeniswezen, een journalist, ...  

Zo geeft hij letterlijk stem aan een vaak niet-gehoorde groep wat voor hen louterend en herstellend kan werken.

Lees op deze pagina de vele brieven van Thomas!

Over Thomas Jacques

In 2O14 behaalde Thomas Jacques zijn Master in de Klinische Psychologie aan de universiteit van Gent. Tijdens zijn stage raakte hij gefascineerd door het sociaal-artistieke werkveld. Via zijn stage kwam hij in contact met vzw Wit.h, en voerde hij een tijdlang mee met het dichterscollectief de Vrijbus.

Hij werd gebeten door woord. Hij sloot zich aan bij het collectief van de Kortrijkse Letterzetter. Op vandaag is hij coördinator van Het Lijsternest en vormt hij samen met beeldend kunstenaar Bram Terryn een tweekoppig beeldend collectief. Thomas Jacques is hoofdredacteur van het Magazine De Windstoot (vzw Wit.h), waarvoor hij tweemaandelijks briefwisselingen schrijft over kunst en kunstenaars met een handicap. )

Tussen 2017 en 2019 was Thomas de verantwoordelijke van het Reveil boek. Reveil organiseert op 1 november optredens en voordrachten op begraafplaatsen, om zo een open rouwcultuur te stimuleren. Binnen dit kader werkte Thomas samen met Siska Deknudt, de aalmoezenier van de gevangenis van Beveren. Thomas schreef samen met gedetineerden teksten over hun eigen rouwproces, en organiseerde samen met hen, en reveilmoment op 1 november in de gevangenis.

Meer info: www.thomasjacques.be