WORKSHOPS

Een overzicht van alle workshops. Duid bij inschrijving jouw keuze van workshop aan.

VOORMIDDAG

〰️

VOORMIDDAG 〰️

‘Iedereen Levenslang?’ - In gesprek met Ismaïl Abdoul over zijn zoektocht naar herstel.

Ismaïl, 2 jaar gezeten, 12 jaar vrij. Vandaag kennen we de ex-bokser Ismaïl Abdoul van de film ‘Cool Abdoul’, van vzw Touché, als vrome moslim en een warme papa. Zijn verleden was getekend door zware vechtpartijen, wapengeweld, afpersing en drugs dealen. Zijn verhaal is een waar succesverhaal. In de gevangenis is hij tot inkeer gekomen. Met de hulp van zijn vrouw en uit schaamte en angst voor zijn god is hij terug op het juiste pad geraakt. Zijn levenslang bestaat erin dat hij zichzelf zijn leven lang blijft bevragen.

Ismaïl gaat in gesprek met Ng Sauw Tjhoi over zijn verleden, het heden en de toekomst. Over hoe zijn maatschappelijke inzet, via bokstrainingen en inzet via Touché vzw, hem helpt een dialoog op te zetten, en wegen tot herstel zijn. Na het gesprek is er uiteraard ruimte voor vragen uit het publiek.

Iedereen Levenslang? verwijst naar de gelijknamige podcast, waar verhalenmaker Ng Sauw Tjhoi (ex VRT-journalist) in gesprek gaat ex-gedetineerden, slachtoffers en een naastbestaande. De persoonlijke, bloedeerlijke en beklijvende getuigenissen confronteren ons met het leven in en vooral nà de gevangenis. Maar ook buiten de muren van de gevangenis.

Info en luisteren naar de podcast kan hier.


Spelen doet helen - workshop creatief methodisch werken rond conflict

foto Jan Weynants

foto Jan Weynants

We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. (George Bernard Shaw)

Soms zitten we vast.. en weten we niet waarheen. Het theater is een parallel aan het dagelijks leven. Stel dat we thema’s als spijt, angst, conflict en herstel verbeelden op de speelvloer. En kijken wat het met ons doet, om van daaruit anderen en onszelf een beetje meer te begrijpen in deze gelaagde wereld. Maak samen met Marjolein Ools de speler in je wakker, en ontdek tijdens deze creatieve workshop nieuwe mogelijkheden.

OPGELET: VOLZET!


Grootschalig onrecht - de dekoloniale zoektocht naar rechtvaardigheid

Moussa Don Pandzou, dekoloniale denker, neemt je tijdens deze lezing mee vanuit zijn referentiekader en vertelt hoe je de gezamenlijke en toch eenzame strijd voor gelijkwaardigheid kan voeren.

Welke gevechten kies je uit vanuit je deelidentiteiten voor de strijd naar rechtvaardigheid. Welke machtsstructuren nog blinde vlekken vormen en wat racisme eigenlijk wel is. Hij brengt dit in de vorm van getuigenissen en verhalen van slachtoffers die institutioneel geweld hebben ervaren, op zoek naar rechtvaardigheid. 


Boekvoorstelling - ‘Herstel na een delict - in dialoog met de pleger.’

Kris Vanhoeck, samen met Els Van Daele - auteur van het boek ‘Boek Herstel na een delict.’ staat tijdens de workshop stil bij hoe hulpverleners kunnen toewerken naar herstel van wat gedeukt en gebroken is wanneer mensen strafbare feiten gepleegd hebben.

Plegers van delicten voelen vaak spijt over de pijnlijke effecten van hun daden en tonen zich bereid om actief mee te werken aan herstel, hoe klein ook. Maar hoe kan herstel eruitzien? Herstellen is meer dan de brokken lijmen. Ook slachtoffers ervaren meer erkenning van wat hen aangedaan is, als ze de dader van het onrecht kunnen plaatsen in een menselijk hersteltraject. Kris beschrijft hoe criminologen, maatschappelijk werkers, therapeuten, justitieassistenten, detentiebegeleiders, … herstelgericht kunnen omgaan met de complexe menselijke realiteit die zich aandient in de nasleep van een delict.

Hoe kan een hulpverlener een pleger aanspreken en ondersteunen om van mis-dadig naar herstel-dadig te evolueren? Hoe kan je als hulpverlener de pleger als mens aanspreken op zijn mogelijkheden om verantwoordelijkheid op te nemen voor de kwetsbare en kwetsende gevolgen van zijn daden? Na een korte toelichting is er veel ruimte voor vragen en uitwisseling.


Investeren in jongeren met de Sorrybox

De Sorrybox is meer dan een online-tool. De tool ondersteunt kinderen, jongeren of volwassenen met beperktere verbale mogelijkheden om stil te staan bij een conflict en reikt manieren aan om het terug goed te maken. De Sorrybox helpt bijvoorbeeld bij het maken van een gepersonaliseerde Sorrybrief of stripverhaal. De tool biedt begeleiders ook methodieken aan om meer herstelgericht te werken bij begeleidingen. Het geeft ook een kader om met probleemgedrag om te gaan, vertrekkende van de principes van de geweldloze communicatie en speelt in op de sociaal-emotionele noden van jongeren én hun begeleiders.

Tijdens de workshops neemt Eric Beke iedereen mee in de wondere wereld van de sorrybox. Uiteraard is er kans tot uitwisseling.

Info over de sorrybox vind je hier.


Kortfilm ‘O’ - met nagesprek over straffen en herstel.

Tijdens de kortfilm 'O' maken we ergens in een onbestemde gevangenis kennis met Ferran. De dikke betonnen muren van de gevangenis worden hem te veel. Ondertussen probeert Berker zijn dochtertje te vertellen dat papa niet in de gevangenis werkt, en telt bewaker Tom de mannen achter de metalen deuren. Een danser beweegt zich in het licht tussen de tralies.

Als voorbereiding voor haar afstudeerfilm bracht regisseur Petronella Van der Hallen gedurende vier jaar veel tijd door in Vlaamse gevangenissen. Ze sprak er met gedetineerden, nam deel aan groepsgesprekken vanuit herstel en werkte met hen aan het verhaal. Ook wandelde Petronella mee met bewakers om de dagelijkse routine van het gevangenisleven te leren kennen. Dat resulteerde in een originele en ambitieuze korte film rond de fysieke en mentale impact van gevangenschap (opgenomen in de gevangenis van Beveren).

  • We kijken samen naar film ‘O’, en gaan daarna - samen met Petronella en acteur Andy Van Kerschaver - met elkaar in gesprek op zoek naar manieren om via dialoog richting herstel te gaan.

  • Bart Schoovaerts - sociaal-cultureel werker bij Avansa Oost-Brabant en veel ervaring in het begeleiden van gespreksgroepen in gevangenissen - leidt het gesprek in goede banen. Een doe-workshop worden, waar deelnemers met elkaar in dialoog gaan.

Petronella en Andy namen ook deel aan de DIALOOGgroepen die i.k.v. het project DIALOOG o.a. in de gevangenis Leuven-Centraal werden georganiseerd. Tijdens deze DIALOOGgroepen gingen gedetineerden en vrije burgers met elkaar in gesprek over straf en herstel.

Meer info over de DIALOOGgroepen van het project DIALOOG vind je hier.


NAMIDDAG

〰️

NAMIDDAG 〰️

Kortfilm ‘overdemurenheen’ + workshop Poetry Slam

We kijken naar de kortfilm ‘overdemurenheen’ van Glenn Dumortier, die een beklijvend ontmoeten toont tussen gedetineerden en vrije burgers, die i.k.v. het project DIALOOG (2022) samen poetry slam maken binnen de muren van de gevangenissen Oudenaarde, Gent en Ruiselede. Dumortier slaagde erin om in een uitzonderlijk en rauw kader, een poëtische vertelling te maken.

Na de kortfilm gaan we o.l.v. van Fatih De Vos en Glenn Dumortier zelf aan de slag met Poetry Slam, en verwoorden we onze gedachten, gevoelens, ideeën, boodschappen aan de wereld, … over de best wel moeilijke thema’s conflict, straf en herstel. En uiteraard presenteren we onze zelfgemaakte slam’s aan het eind van de Herstelconferentie aan het publiek!!

Meer info over het project poetry slam (2022) van het project DIALOOG vind je hier.

OPGELET: plaatsen zijn voor deze workshop beperkt!


Herstelgerichte dialooggroepen ‘JEP: Jeugd en Politie’.

JEP staat voor het project Jongeren En Politie. Een initiatief van jeugdorganisatie JES samen met Kras Jeugdwerk, Formaat vzw, SAAMO, Jeugddienst, Politiezone Antwerpen en haar dienst Diversiteit en stad Antwerpen. Het project wordt ondersteund door Moderator vzw en onderzoeks- en adviesbureau Place Company.

Samen proberen ze de relatie tussen jongeren en politie in de Politiezone Antwerpen te verbeteren door alle partijen dichter bij elkaar te brengen, te versterken en te streven naar wederzijdse erkenning en (het herstellen van) vertrouwen. Concreet ging Moderator vzw met jongeren, politiemedewerkers en betrokken burgers aan de slag via de nieuw ontwikkelde methodiek van herstelgerichte dialooggroepen.

Tijdens deze workshop geeft o.a. Katrien Lauwaert toelichting bij het JEP project en wordt stilgestaan bij de mogelijkheden van de methodiek van herstelgerichte dialooggroepen.

Meer info over JEP vind je hier.


Vertel Herstel - getuigenissen van ervaringsdragers

‘Vertel Herstel’ verwijst naar het gelijknamige project van Moderator vzw met als rode draad: verhalen van slachtoffers, daders en mensen uit hun context. We noemen deze vertellers ‘ervaringsdragers’. Zij vertellen verhalen over wat ze meemaakten en hoe ze daarmee omgingen. Verhalen over hun visie op en ervaring met herstel.

Vandaag laten we An en Stijn aan het woord. Zij gaan mee op pad met de bemiddelaars van Moderator vzw met hun verhaal van herstel. Ng Sauw Tjhoi gaat met An en Stijn in gesprek. We luisteren naar hun verhaal, hun ervaringen en hun visie op herstel in het kader van de sensibiliseringsacties die zij mee ondersteunen. Evelyn Goeman  - bemiddelaar bij Moderator vzw - sluit mee aan en neemt ons mee in het werk van een bemiddelaar, en hoe een bemiddeling verloopt bij Moderator vzw. Na het gesprek is er ruimte voor vragen uit het publiek.


Kleinschalige detentie: de weg naar echte herstelgerichte detentie

Hans Claus en Leen Muylkens gaan met elkaar - en met jullie - in gesprek over hoe herstelgerichte detentie er uit kan zien en de huidige nieuwe ontwikkelingen zoals detentiehuizen en transitiehuizen. Samen met moderator Arne De Jaegere blikken ze terug op het ontstaan van de herstelgedachte in België en de vele pogingen, vertellen over hun visie op herstel, maar staan vooral stil bij hoe zij denken dat het wel mogelijk is in de toekomst.

Hoewel het introduceren van de herstelgedachte en de herstelbemiddeling in het publiekrechtelijke strafrecht traag verloopt, wist herstel op een bepaald ogenblik zelfs het meest repressieve deel van het strafsysteem binnen te dringen: in de gevangenissen. Men wierf ooit in elke gevangenis ‘herstelconsulenten’ aan, die de werking, de organisatie en de omgangsvormen, kortom de hele cultuur van de klassieke gevangenissen poogden om te buigen in herstelrechtelijke zin. Bovendien kwamen meer en meer herstelgerichte organisaties de gevangenissen binnen, werd (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar hoe herstelgericht te werken in die context en werd het woord ‘herstel’ quasi automatisch opgenomen in elk beleidsdocument. Tot zelfs in het wetgevend kader ‘Basiswet betreffende het gevangeniswezen en de rechtspositie van de gedetineerden (2005)’.

Na drie decennia lang herstel pompen in onze penitentiaire ballon, zien we helaas te vaak alle moeite in rook opgaan. Is het überhaupt mogelijk om de gevangeniscultuur om te buigen tot een herstelgerichte context? Is het überhaupt mogelijk om in een structuur die gebouwd is op wantrouwen en isolatie, te werken aan herstel?


Het belang van het begrip ‘herstel’ in het sociaal (cultureel) werk.

We zijn binnen het sociaal-cultureel werk bezig met herstel op diverse gebieden zonder dit expliciet te benoemen. Bijvoorbeeld, burgerparticipatie wordt ingezet om het vertrouwen tussen burgers en overheden te herstellen. Ook het leren omgaan met racisme in onze omgeving is een vorm van herstel. Deze voorbeelden illustreren hoe herstel al aanwezig is binnen het domein van sociaal-cultureel werk en kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, het bevorderen van inclusie en het herstellen van vertrouwen in de samenleving.

In dit kader neemt Philsan Osman mee in het onderzoeken waarom herstel binnen sociaal-cultureel werk van belang is en hoe intersectionaliteit (kruispuntdenken) kan worden ingezet om dit concept te verduidelijken. Tijdens de workshop worden deelnemers actief betrokken en krijgen ze de kans praktische strategieën te verkennen voor inclusief sociaal-cultureel werk.

Meer achtergrond omtrent kruispuntdenken vind je hier.


Waarom (het belang van een) dader / slachtoffer ontmoeten?

“Op een avond steek ik een zebrapad over in Parijs. Het voetgangerslicht is groen. Een autobestuurder rijdt aan hoge snelheid door het rode licht. We kunnen elkaar net niet ontwijken. Een klap. Ik word gegrepen door de auto. Mijn been! De dader? Die rijdt door. En ik? Ik kan een half jaar niet stappen. Het vooruitzicht is dat ik over vijftien jaar niet meer zal kunnen stappen, dan ben ik 40 jaar en heb ik een kreupel been.”

In een poging dichterbij te komen tot de man die hem aanreed, gaat Kenneth Berth op zoek naar antwoorden en een herdefiniëring van het woord dader. Met een zeer belangrijk document in de hand. Daarop: één naam onder de categorie ‘conducteur’ (bestuurder), drie onder de categorie ‘passager’ (passagier) en één onder de categorie ‘piéton’ (voetganger). 

'Waarom wil ik mijn veroorzaker ontmoeten? En wat hoop ik uit het gesprek te halen?’ Deze vragen hebben me vaak bezig gehouden. Ik wist altijd al dat ik de man wilde ontmoeten die me heeft aangereden, maar ik was heel zoekende naar de reden en verwachtingen’.

In deze workshop praat Kenneth over die waarom-vraag. Hij vertelt over zijn eigen traject en laat getuigenissen horen van slachtoffers, daders en moderators, zij vertellen waarom zij een ontmoeting aangingen. Daarna start hij een gesprek, waarbij alle aanwezigen hun eigen ervaringen kunnen delen.

Je hoort een deel van zijn onderzoek voor de creatie van de podcast ‘Het Been’ en het theaterstuk ‘Piéton’.


Vorige
Vorige

PROGRAMMA - DAGVERLOOP

Volgende
Volgende

SPREKERS