SPREKERS


foto - Michiel Hendryckx

Peter Vermeersch is hoogleraar Politiek en Oost-Europese Studies aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven. Hij is auteur van verschillende literaire non-fictieboeken zoals o.a. Aantekeningen bij een moord.

Hij heeft een doctoraat in politieke wetenschappen en een MA in Slavische talen en Oost-Europese studies. Zijn expertisegebieden omvatten minderheidspolitiek, nationalisme, democratie en herstelrecht in Midden- en Oost-Europa en de Balkan. Zijn onderzoek onderzoekt ook democratisering en de politiek van verzoening in gefragmenteerde samenlevingen. Aan de KU Leuven is Peter lid van de onderzoeksgroep LINES. petervermeersch.net


foto - Johan Jacobs

Jeroen Olyslaegers, gevierd auteur (Wij, Wil, Wildevrouw, …) en scherp fileerder van wat zich in onze samenleving afspeelt op het raakvlak van rechten en plichten. Hij benoemt waar onze democratie onder druk staat en zet de schijnwerper op onrecht. Hij laat zijn pen razen over de grote maatschappelijke crisissen waar onze samenleving voorstaat. Wat loopt mis en hoe kan het anders? Hij denkt, voelt, benoemt, nodigt uit tot debat. Recent publiceerde hij in HUMO columns over het proces rond de dood van Sanda Dia en het misbruik in de kerk.


Vandaag kennen we de ex-bokser Ismaïl Abdoul van de film ‘Cool Abdoul’, van vzw Touché, als vrome moslim en een warme papa. Zijn verleden was getekend door zware vechtpartijen, wapengeweld, afpersing en drugs dealen. Zijn verhaal is een waar succesverhaal. In de gevangenis is hij tot inkeer gekomen. Met de hulp van zijn vrouw en uit schaamte en angst voor zijn god is hij terug op het juiste pad geraakt. Zijn levenslang bestaat erin dat hij zichzelf zijn leven lang blijft bevragen.


Ng Sauw Tjhoi is journalist en podcastmaker, die jarenlang werkte bij de VRT (Koppen, Voor de dag, De Ochtend, Vandaag, Joos...). Hij publiceerde ook twee boeken over China : Made in China en ChinaEx press (i.s.m. Lulu Wang). Hij won de Radioprijs van het Gemeentekrediet (1998) en de Belfius Radioprijs (2013). Momenteel werkt hij aan de podcast ‘Iedereen Levenslang?’ in opdracht van het project DIALOOG.


Marjolein Ools Marjolein Ools bouwde haar expertise als procesbegeleider op bij Kwadraet, en is actief aan de slag in het werken met groepen via forumtheater en improvisatie.


Moussa Don Pandzou werkte op het kabinet van Brussels staatssecretaris Pascal Smet als adviseur in de thema ‘samenleven in divers Brussel, jeugd en sport’. Eerder was hij actief in de jeugdsector en stond hij mee aan de wieg van WakaWaka Generation, een organisatie die zich richt op de Afrikaanse en Belgische jongerengemeenschap en die werkt rond vraagstukken omtrent identiteitsontwikkeling. De jongste jaren geeft Don vormingen, lezingen en procesbegeleiding voor organisaties over de thema’s racisme, discriminatie en de impact van het koloniaal verleden op ons samenleving en binnen de schoolcontext. Vorig jaar bracht Don, samen met StampMedia reporter Lieven Miguel Kandolo, het boek ‘Yaya na Leki’ uit over dekolonisatie, racisme en identiteit.


Kris Vanhoeck studeerde psychologie aan de KU Leuven, en werkte werkte dertig jaar als forensisch therapeut met plegers van zedenfeiten bij I.T.E.R., centrum voor preventie, behandeling en begeleiding van seksueel grensoverschrijdend gedrag te Brussel. Hij schreef eerder vooral vakliteratuur over zijn expertise en publiceerde in 2012 Ik beken: Plegers van zedenfeiten geportretteerd. In 2023 publiceerde hij samen met Els Van Daele het boek Herstel na een delict.


Eric Beke is orthopedagoog in Medisch Pedagogisch Centrum Terbank in Heverlee. Hij werkt er met kinderen en jongeren met ernstige gedragsproblemen. Hij is bezieler van de Sorrybox , een tool vol met methodieken om concreet aan de slag te gaan met conflictvermijdende en herstelgerichte methodieken. Hij is bovendien coördinator van de Survivalacademie, een opleidingsorganisatie binnen onderwijs en hulpverlening en auteur van het boek “Survivalgids: wat als je veel stress hebt (2023)


Petronella Van Der Hallen behaalde in 2016 haar bachelor met de film ‘het is net zo wonderlijk’. Petronella is momenteel bezig met onderzoek en ontwikkeling voor haar master. Ondertussen maakte ze film ‘O’ en richtte ze mee ‘Film aan Zee’ op; een filmproject op Theater aan Zee waar dieper in gegaan wordt op het werk van afstuderend bachelors en masters film. - Petronella Van der Hallen


Andy Van Kerschaver studeerde in 2010 af als Master Vergelijkende Moderne Letterkunde op UGent en in 2014 als Master Drama op LUCA School of Arts Leuven. In 2019 rondt hij de Specifieke Lerarenopleiding Drama af op Conservatorium Antwerpen. Hij speelde in het theater bij o.a. HetPaleis, Ro Theater en in zijn eigen theatercollectief ‘Raf’ en maakte ook solo-voorstellingen. Op televisie speelde hij gastrollen in diverse Vlaamse series en films. Momenteel speelt hij bij 4hoog en geeft toneelles aan jongeren. Daarnaast werkt Andy als simulatie-acteur bij Crime Control in cursussen rond assertiviteit en agressietraining. - andyvankerschaver.com


Fatih De Vos is Gentenaar, socioloog, rapper, en jeugdwerker. In zijn workshops over rap, rijmen en schrijven, deelt hij zijn liefde voor taal, en daagt hij jongeren uit om hun emoties in woorden te gieten, en te reflecteren over zichzelf en hun omgeving. Hierbij werkt hij heel vaak met jongeren die opgroeien in kwetsbare omstandigheden, en doet hij ook regelmatig trajecten met personen in detentie. - Fatih De Vos


In 2017 beëindigde Glenn Dumortier zijn lange carrière als keukenhulp, magazijnier, kwaliteitscontroleur, vrachtwagenchauffeur, drukker, winkelbediende, metser, barman en vooral schilder in den bouw om zijn passie te volgen: schrijven & film. In 2021 studeerde hij bij het RITCS cum laude af als meester in de kunsten, met documentaire als specialisatie. Zijn kortfilms bereikten ondertussen al diverse festivals in België en ver daarbuiten. Anno 2022 is hij volop bezig met zijn eerste langspeelfilm. Glenn is ook slampoet, nam in 2021 deel aan het BK Poetry Slam en was in datzelfde jaar West-Vlaams Kampioen Poetry Slam. - Glenn Dumortier


Katrien Lauwaert


Het project ‘Vertel Herstel’ van Moderator vzw werkt op drie fronten. We includeren ervaringsdragers binnen onze organisatie. Moderator vzw hecht groot belang aan de inzet van ervaringsdragers en wil hen een volwaardige plaats geven binnen de organisatie. We ondersteunen hen in het brengen van hun verhaal in het kader van sensibilisering van professionals en het brede publiek. We ontwikkelen de methodiek van bemiddelen met niet-gerelateerde partijen, waarin ervaringsdragers kunnen optreden als vervangende partij.

Ook delen we ervaringen rond bemiddelen in niet gerelateerde dossiers. We hebben de ervaring dat veel slachtoffers/daders uit de boot vallen en niet de kans krijgen om te bemiddelen om de andere partij in hun dossier niet bereikbaar is. Door hen te koppelen aan een slachtoffers/daders die geen partij zijn in hun dossier, krijgen zij toch kans om in dialoog te gaan rond thema’s zoals slachtofferschap/daderschap en herstel.


Hans Claus is een artistiek-creatieve duizendpoot, naast schilder, beeldhouwer en schrijver is hij ook criminoloog en gevangenisdirecteur (1986 – nu). Momenteel is hij inrichtingshoofd in de gevangenis van Oudenaarde. De artiest en gevangenisdirecteur in hem zorgden er samen voor dat hij in 2010 met een nieuw concept van de vrijheidsstraf naar voor kwam nl. de detentiehuizen. Als oprichter van vzw De Huizen, een organisatie die sinds 2012 pleit voor kleinschalige detentie in België, ligt hij aan de basis van de stille penitentiaire revolutie binnen ons gevangeniswezen.


Leen Muylkens is klinisch psycholoog en systeemtherapeut en heeft jaren ervaring in het forensische werkveld. Leen stond mee aan de wieg van het eerste transitiehuis in België en schreef hierover het boek “De Kansenfabriek – Waarom ook gevangenen moeten kunnen dromen”. Ze is oprichtster van stichting de Kansenfabriek, waarmee ze in het voorjaar van 2024 een transitiehuis zal openen in Leuven.


Philsan Osman is educatief medewerker bij Avansa Oost-Brabant. Ze studeert tegelijk Afrikaanse talen en culturen en is vrijwilliger bij Black History Month, en Spijker Magazine. Daarnaast is ze co-auteur van het boek ‘Voor wie willen we zorgen? Ecofeminisme als inspiratiebron’.


Kenneth Berth is radio- en documentairemaker. Hij maakte de podcast Zo Geboren (VRT) en eerder podcasts over vaststaan in de file voor BBC Radio 3, over uit je raam kijken voor NPO Radio 1 en VPRO en over zingen voor Studio Brussel. Voor Radio 1, MNM en Klara maakte hij audiodocumentaires en werkte mee aan projecten van Het Nieuwstedelijk in Leuven, de Schouwburg van Kortrijk, het Concertgebouw van Brugge en de Brakke Grond. - Kenneth Berth


Vorige
Vorige

WORKSHOPS

Volgende
Volgende

PRAKTISCHE INFO