Dit was … Parlé Détiné: De grote ontsnapping

Marlies Gailliaert (stafmedewerker De Huizen vzw) was er ook bij en blikt terug op een boeiende namiddag.

Foto: Nick De Ridder

8 mei 2022 - EN moederdag EN zalig zomerweer. Eigenlijk een ideaal moment om in familieverband een wandeling te maken of gewoon in de tuin te genieten van elkaars gezelschap waarbij het moederschap gevierd kan worden. Toch vonden verschillende mensen de weg naar de gevangenis van Ruiselede waar Nick De Ridder met zijn boek 'De grote ontsnapping' vertelt over hoe hij na 9 jaar detentie weer stap per stap zijn weg terugvond in de samenleving.

Nick was en is al een tijdje op zoek naar manieren om o.a. via zijn organisatie vzw Rebron zijn verhaal naar buiten te komen. Het is via deze weg dat ik Nick leerde kennen. Samen gaan wij vanuit VZW De Huizen op stap naar scholen om te vertellen over zijn ervaring met detentie en waarom het zo belangrijk is om op zoek te gaan naar een alternatief voor de huidige gevangenissen. Vandaag krijgt Nick tijdens ‘Parlé Détiné’ de kans om te spreken op een plaats waar hij zelf zijn laatste jaren detentie heeft doorgemaakt.  

Parlé Détiné is een activiteit van het West-Vlaams Netwerk Rondom Prison die in de gevangenis van Ruiselede op geregelde tijdstippen boeiende sprekers uitnodigt die hun verhaal van persoonlijke groei komen vertellen aan een publiek van gedetineerden en vrije burgers. 

Iedereen staat een beetje spannend te wachten aan de ingang, klaar om in groep naar de bezoekzaal te bewegen. Eenmaal aangekomen mag iedereen vrij plaats nemen in de zaal maar met de bedoeling dat telkens wat stoelen overblijven. Want na enkele minuten opent ook de andere deur en komen de bewoners van Ruiselede binnen. Op een licht geforceerde manier zoeken zij een plaatsje op de nog vrije stoelen, lachen we wat vriendelijk naar elkaar afwachtend voor wat komen zal. 

Al snel (gelukkig) start het gesprek met Nick. Nick zelf was duidelijk gespannen maar met de geruststellende stem van journalist Ng Sauw Tjhoi die het interview deed kwam er al snel een rustig en serene sfeer. Terwijl Nick elke vraag probeerde te beantwoorden zag je bij de andere bewoners vooral heel veel (h)erkenning. De ene knikt zeer overtuigend, de andere kijkt een beetje naar beneden nadenkend over de weg die ze zelf afgelegd hebben. Nick sluit af met de boodschap dat we allemaal liefde en verbinding nodig hebben om uit de negatieve spiraal te geraken. Liefde en verbinding is moeilijk in een context waarbij je in detentie vooral wordt afgesneden van de sociale context maar toch is het noodzakelijk. 

Na het interview kwam een hartverwarmend applaus vanuit de hele zaal. Klaar voor koffie en en taart!

Na de pauze is het aan ons … het publiek, de luisteraars … klaar om met elkaar het gesprek aan te gaan en samen na te denken over het verhaal van Nick. Waar ik als sociaal werker gewoon ben om te luisteren naar het verhaal van anderen is het net vandaag de bedoeling om samen na te praten over wat Nick ons heeft verteld. Al snel komen de gesprekken los en voelt het goed om samen aan tafel te zitten. De tijd vliegt als het ware voorbij en we genieten van elkaars gezelschap. 

De bel maakt duidelijk dat we het gesprek moeten afronden … we waren al helemaal vergeten dat we in de setting van een gevangenis zaten. Het gesprek was intens, soms werd er gelachen, soms was het serieus maar er was vooral heel veel verbinding. 

Tijdens de rit terug naar huis dacht ik vooral aan hoe gezellig het was en hoop ik dat ook de bewoners van Ruiselede het een gezellige namiddag hadden. Ik heb erna nog eentje geklonken op mijn moeder samen met mijn familie maar in gedachten toch ook geklonken op de fijne mensen die ik heb mogen leren kennen, hopend op een beetje verbinding die hen helpt om een volgende stap te zetten.

Initiatief

'Parlé Détiné' was een initiatief van Avansa MZW, De Rode Antraciet, het A-team van de Gevangenis Ruiselede en de Openbare Bibliotheek Aalter in nauwe samenwerking met het West-Vlaams netwerk Rondom Prison in kader van het Vlaams project DIALOOG.


Reageren? Dat kan hieronder!

Wees hierbij aardig en beleefd. Reacties met haatdragende taal of pesten worden verwijderd.

Vorige
Vorige

Dit was … Slam Aleikum - dialoogvliegers over de muren van de gevangenis heen

Volgende
Volgende

Dit was … In perspectief: hoe herstel je na een misdrijf.