Dit was … Ciné Détiné: Complices - Gevangenis Leuven Centraal (22.11.22)

Een rechter moet een moeilijke beslissing nemen wanneer zijn 19-jarige zoon onder invloed een dodelijk vluchtmisdrijf pleegt. (Filmvertoning voor gedetineerden en vrije burgers in de gevangenis Leuven Centraal.)

Foto: Complices

Over de activiteit

Op 22 november ‘22 werd de film Complices getoond in de gevangenis Leuven Centraal voor gedetineerden en vrije burgers. De film gaat over een rechter die een moeilijke beslissing moet nemen wanneer zijn 19-jarige zoon onder invloed een dodelijk vluchtmisdrijf pleegt. Om zijn zoon te beschermen, dekt hij alle bewijs tegen hem toe, maar wanneer meer details over het ongeluk naar boven komen, slaat de twijfel toe.

Na de film was er een nagesprek over het thema ‘conflict en herstel’.

Reflectie na de activiteit door Sabine De Bock (Cultuur- en sportfunctionaris De Rode Antraciet gevangenis Leuven Centraal)

Vooraleer de filmvertoning startte was er een rondleiding in de gevangenis voorzien voor de 12 vrije burgers. De rondleiding was zeker een meerwaarde, want voor velen een eerste kennismaking met een gevangenis vanbinnen. Hoe leven mensen hier, hoe en waar brengen ze hun dagen door, welke diensten weken hier, welke activiteiten worden er georganiseerd...? Zovele vragen. Is dat een strafcel, zo klein! Hoeveel uren mogen ze buiten gaan wandelen? Wat met bezoek en contact met de familie? De donkere smalle toegangsgang had indruk gemaakt, sommige oude afdelingen ook. Gelukkig passeerden we oa. de bibliotheek, toneelzaal, sportaccommodatie, leslokalen en Jail TV studio. We gaven uitleg bij het activiteitenaanbod van Vlaamse Gemeenschap.

Een stop bij een vernieuwde vleugel met groene binnentuin lokte de rectie uit: oef, dit is er ook! We kregen er uitleg door een sympathieke 'chef'(PBA: penitentiair bewakinsagent). 'Het is hier goed. We moeten positief blijven hè.' 

Dan keken we samen naar de sterke kortfilm Complices van regisseur Mathieu Mortelmans. 'Heel beklijvend, komt stevig binnen: bam!, ik heb me hier zitten opboeien, foeteren, ...hoe is het mogelijk zoiets?' waren enkele reacties. Deze kortfilm vol van morele dilemma's bood meer dan genoeg stof tot discussie en standpunten uitwisselen.

De nabespreking gebeurde in kleinere groepjes aan tafels van 5: 2 externen, 2 gedetineerde deelnemers, 1 begeleider/Dialoog gespreksleider met een 'doorschuifsysteem'. De vragen waren zeer relevant en goed voorbereid: stel je eens in de plaats van de vader, een rechter, wat zou jij doen? Kan je begrip opbrengen voor de zoon? Wat zou de familie kunnen helpen op weg naar herstel? Er volgden zeer interessante en openhartige gesprekken. Er kwamen verhalen over 'wie niet horen wil, moet voelen opvoeding', strenge vaders, verwenning versus waarden meegeven. 

Een studente wees naar een foto aan de muur van de sportkoer, omgeven door hoge muren.  'Kijk, ik woon niet eens zo ver van jullie, ginds daarachter is mijn kot; ik hoor jullie bijna dagelijks als jullie buiten voetballen. Nu zie ik eens wie er achter de muur woont'. Het woord schaamte valt een keer in het gesprek. Ze antwoordt:' Je hoeft je niet te schamen, ook niet als je iets verkeerds gedaan hebt. Iedereen maakt fouten.'

Een dame is zeer opgetogen over de avond. 'Wat een rijke ontmoeting!'. Ze is helemaal uit Genk gekomen met de trein. Absoluut de moeite van de lange rit waard vindt ze.

Dank aan allen die hebben meegewerkt aan het vlotte verloop!

Initiatief

'Complices' was een organisatie van Avansa Oost-Brabant, Bibliotheek Tweebronnen, Leuven Restorative city, Gevangenis Leuven Centraal, CAW Oost Brabant, De Rode Antraciet, Moderator - Bemiddelingsdienst Vlaams-Brabant - Afdeling Leuven en Huis van de tolerantie Leuven in kader van het filmfestival Ciné Détiné een initiatief van het project DIALOOG.


Reageren? Dat kan hieronder!

Wees hierbij aardig en beleefd. Reacties met haatdragende taal of pesten worden verwijderd.

Vorige
Vorige

Dit was … ‘De smaak van verhalen’ in de gevangenis van Hasselt

Volgende
Volgende

Dit was … Ciné Détiné: Complices - Haren (24.11.22)