De wereld op zijn kop (De Huizen vzw)

Een vrijheidsstraf moet zorgen voor herstel.

Opinie van Manu Pintelon en Marlies Gailliaert (De Huizen vzw) in De Wereld Morgen (15.04.20)

Het zijn vreemde tijden.

Zo schreven Manu Pintelon en Marlies Gailliaert (De Huizen vzw) op 15 april 2020 in ‘De Wereld Morgen’. De eerste coronalockdown was volop bezig, we zaten allen thuis met vragen en onzekerheden. “Blijf in uw kot”.  Wat een geluk dat we dit in ons eigen huis mogen doen. En toch voelde het als een vrijheidsstraf aan.

In hun opinie nemen nemen Manu en Marlies mee van quarantaine naar detentie. Stel je voor dat je van een rechter te horen krijgt dat dit voor de komende 5 à 10 jaar het geval zal zijn. Hoe zou jij die periode aanpakken? Bij ‘De Huizen’ denken ze daar al een lange tijd over na.

Er is een cruciaal verschil tussen de een gezondheidsquarantaine voor de bevolking wegens een virus en de quarantaine van gedetineerden. Bij een gezondheidsquarantaine liggen we niet persoonlijk aan de oorzaak. Gedetineerden wel. Zij hebben de wet overtreden en moeten daarom op de blaren zitten. Terecht.

Maar welke resultaten wil een vrijheidsstraf precies bereiken? Allereerst is het belangrijk dat een gedetineerde na zijn straf niet opnieuw dezelfde (of andere) fouten begaat. Daarom is het belangrijk dat men tijdens de vrijheidsstraf een gedetineerde actief voorbereidt op het leven na de straf. Een leven zonder criminaliteit.

Bovendien zou een vrijheidsstraf moeten zorgen voor herstel. Herstel van de schade die men aanrichtte aan de maatschappij en aan het slachtoffer, maar ook herstel van zichzelf. Wat baat het als we door het straffen enkel schade toedienen aan de gedetineerde en niet inzetten op het herstellen van de samenleving?


Reageren? Dat kan hieronder!

Wees hierbij aardig en beleefd. Reacties met haatdragende taal of pesten worden verwijderd.

Vorige
Vorige

Ear Hustle

Volgende
Volgende

Het onvergeeflijke vergeven.