123 vragen (theaterperformance)

Foto: Yentl Gijbels

 

Theaterperformance waarbij Adriaan Severins en Gideon Hakker door middel van vragen aan zichzelf, elkaar en het publiek tot een nieuwe vorm van dialoog proberen te komen.

In 2023 gingen gedetineerden en vrije burgers over gans Vlaanderen en BXL in gevangenissen via DIALOOGgroepen met elkaar in dialoog over hoe als samenleving om te gaan met moeilijke kwesties als 'conflicten, straf en herstel’. 

Wanneer ben je eerlijk?
Wanneer ga je te ver?
Wil je naar me luisteren?
Moeten we dit kennen voor het examen?
Hoe lang duurt herstel?
Hoezo?
Wanneer doe je iets verkeerd?
Is dit relevant?
Hebben ze hier wifi?
Iedereen heeft recht op een eigen mening, toch?
Is dit interactief?
Mag ik efkes naar het toilet?
Ja, en?

Deze en nog 110 andere vragen worden behandeld in 123 vragen. Adriaan Severins en Gideon Hakker gaan erover in gesprek met zichzelf, met elkaar en met het publiek. 123 vragen is een poging tot ontmoeten. 123 vragen roept weer vragen op. 123 vragen houdt het midden tussen een lezing, een toneelstuk en een workshop. Adriaan en Gideon hebben er zelf nog veel vragen over.

Credits

Foto: Yentl Gijbels

  • Van en met: Adriaan Severins en Gideon Hakker.

  • Klankbord: Elena Peeters

  • Foto’s: Yentl Gijbels

Productie

123 vragen is een productie van SLAK in opdracht van het project DIALOOG (Avansa / De Rode Antraciet / De Huizen vzw).

  • Grote dank aan al die individuele deelnemers die tijdens de DIALOOGgroepen zich voor elkaar open stelden, om te ontmoeten, ideeën en meningen uit te wisselen zonder te oordelen, op zoek gingen naar antwoorden … en met veel vragen weer vertrokken.

  • En veel dank aan het project DIALOOG - die de DIALOOGgroepen organiseerde - om ons de vraag voor te leggen om met die vele vragen aan de slag te gaan.

Met 123 vragen zetten Adriaan en Gideon met zeer veel goesting die dialoog verder … ook met jou?

Over het project DIALOOG

Oorlog op verschillende plaatsen in de wereld, de klimaatcrisis, het migratievraagstuk, de ‘erosie’ van de democratie, grensoverschrijdend gedrag, racisme, armoede en ongelijkheid … Zo veel kwesties waarrond visies botsen. Met luid verkondigde meningen, maar ook met niet-gehoorde noden. De samenleving komt daardoor onder spanning, normen en waarden komen onder druk te staan. Her en der leidt het tot brandjes, maar ook tot conflict en zelfs tot strafbare feiten, tot misdrijven. Schade wordt aangericht, zowel persoonlijke als maatschappelijke.

Hoe gaan we daarmee om op een constructieve manier? Als individu en als samenleving? Hoe kan de schade hersteld worden? Hoe geven we erkenning aan ieders noden? Hoe creëren we mogelijkheden om verantwoordelijkheid op te nemen voor wat er gebeurd is? Hoe zorgen we ervoor dat het zich niet herhaalt? Op welke manier kan een dialoog, een bemiddeling tussen alle betrokkenen, helpend zijn? 

Met het project DIALOOG trokken drie jaar lang (2021 / 2023) vier organisaties (de regionale Avansa’s, De Rode Antraciet, De Huizen vzw en Moderator vzw) met deze vragen naar het brede publiek, op zoek naar antwoorden, … die op hun beurt weer veel vragen opwierpen. Met het project DIALOOG maakten ze de radicale keuze om ‘de dialoog’ centraal te zetten in alle praktijken en activiteiten die ze in heel Vlaanderen en Brussel ontwikkelden. Dialoog waar begrippen als ‘aandachtig luisteren’, ‘samen onderzoeken’ en ‘niet meteen oordelen’ belangrijk waren. Dialoog met ruimte voor nuance en andere perspectieven. 

Meer info: https://www.dialoogherstel.org/overdialoog 

Voorstellingen

  • De theaterperformance speelt als onderzoeksmoment een eerste keer op 23 november 2023 in het Iers college (Leuven).

  • Daarna vertrekt deze in 2024 op tournee doorheen Vlaanderen en BXL (en wie weet ook in Nederland?).


Reageren? Dat kan hieronder!

Wees hierbij aardig en beleefd. Reacties met haatdragende taal of pesten worden verwijderd.

Vorige
Vorige

In Perspectief - Herstel = dialoog na conflict? (webinar)

Volgende
Volgende

Hier woont mama nu